Skip to main content

Over Drupal

Daarom Drupal

Voor alles een oplossing

Drupal is een content managementsysteem (CMS), d.w.z. een softwaretoepassing om een website mee te ontwikkelen. De software verschaft je de gereedschappen om informatie (content) die je wilt delen te structureren en te beheren. Drupal is een CMS dat makkelijk uit te breiden is op basis van de doelen die je voor ogen hebt met je website. Zo kun je bijvoorbeeld als je betalingen mogelijk wilt maken extra software (modules) installeren die dat mogelijk maken. 

Opbouw

Drupal werkt met een database van waaruit de webpagina’s worden gebouwd die worden opgeroepen. Daarnaast vormen alle modules (de kern en de uitbreidingen) nog vele directories met soms wel tienduizenden verschillende bestanden. Er zijn duizenden modules die ontwikkeld worden door een actieve ‘Drupal community’. Alle code is leesbaar (open source) en gratis te installeren via de website van Drupal (www.Drupal.org). De files worden geplaatst op een server bij een hosting bedrijf en op die server draait ook een database-omgeving (MySQL). De combinatie van database en files op de server vormt samen de website.

Lay-out

De lay-out van de website wordt bepaald door code die als ‘thema’s’ geïnstalleerd kunnen worden. Er zijn gratis thema’s maar tegen betaling kun je mooiere thema’s kopen, downloaden en vervolgens zelf installeren. De licentie van het thema dat op deze website gebruikt wordt, kostte ongeveer € 50,-. De bouwer woont in Vietnam. Een licentie is dan voor één website. Wil je het gebruiken op meerdere websites dan moet je weer een nieuwe licentie kopen.

Inregelen van de site

Het ontwikkelen in Drupal bestaat dus voornamelijk uit het uitdenken van een website en het zoeken en installeren van extra benodigde modules. Maar op dat moment heb je alleen nog maar een lege website. Vervolgens moet de content worden toegevoegd en moeten de keuzes gemaakt worden over menustructuren, pagina-indelingen. Een websitebouwer is dus vooral veel aan het inregelen. 

User accounts

Om de website te bouwen en van teksten te voorzien heb je een account nodig. Er is altijd een superaccount dat alle rechten heeft op de website. Het is mogelijk om nieuwe accounts te maken met bijvoorbeeld alleen maar de rechten om teksten toe te voegen, maar bijvoorbeeld niet om nieuwe modules te installeren of extra accounts aan te maken. De rechtenverlening kan zeer gedetailleerd plaatsvinden waarbij ook typen gebruikers/accounts onderscheiden kunnen worden. Dat is een van de vele sterke kanten van Drupal.

De content

De content die je via Drupal kunt publiceren bestaat niet alleen uit tekst, maar ook uit foto’s en video’s.  Je kunt video’s ook als achtergronden verwerken, zoals ook te zien op deze website. Een sterk punt van Drupal is dat je content ook op meerdere manieren kunt presenteren (via zogeheten ‘views’) op je website al naar gelang de functie van die pagina. Taxonomieën (denk aan onderwerpen voor een blog) spelen hierbij ook een rol. Ook kun je blokjes informatie (teksten maar ook ander zaken) herhaaldelijk plaatsen op verschillende webpagina’s. Je hoeft dan de content maar een keer aan te maken en wijst vervolgens toe op welke pagina’s die moet verschijnen. 

Webshops zijn ook eenvoudig te ontwikkelen met Drupal. Er zijn twee keuzes: Drupal commerce en Ubercart. Drupal commerce krijgt steeds meer de overhand boven Ubercart.

Continu in ontwikkeling

Drupal is continu in ontwikkeling. Momenteel is Drupal 9 de standaard. Maar er zijn ook nog vele sites die draaien op Drupal 7. De overgang tussen Drupal 7 en 8 was behoorlijk groot. In veel gevallen moeten sites die ‘overgaan’ volledig herbouwd worden. Er zijn echter wel hulpmodules beschikbaar om die overgang te vereenvoudigen. Dit soort werk is echter niet zomaar uit te voeren door iemand die vooral gewend is om content te plaatsen. Drupal kent ook wel een flinke leercurve. Maar als je eenmaal de basisbeginselen begrijpt, voel je je zeer machtig door alle mogelijkheden die Drupal biedt.

Security

De aandacht van de actieve ontwikkelaars van Drupal voor kwetsbaarheden binnen de software is groot. Als een kwetsbaarheid ontdekt wordt, worden modules die daardoor geraakt worden meestal binnen een paar dagen van een update voorzien waarbij de risico’s zijn weggenomen. Het is vrij eenvoudig om automatische back-ups van Drupal website in te regelen. Mocht een site dan toch een keer in de problemen komen, dan is het mogelijk om in zeer korte tijd een oude versie te herstellen.

Onderhoud

Er zijn ook andere softwaretools beschikbaar (zoals Drush en Composer) die het onderhoud van websites vereenvoudigen. Het is verstandig om het actueel en veilig houden van Drupal websites over te laten aan mensen met wat meer Drupal ervaring. Maar voor wie het leuk vindt om met Drupal te leren werken: er zijn vele YouTube kanalen waarin veel wordt uitgelegd over de mogelijkheden van Drupal.

De kracht van Drupal

Op internet worden ook vele standaard websitepakketten aangeboden. Vaak tegen hele aantrekkelijke prijzen. In tegen stelling tot bij Drupal is het bij die pakketten echter veel lastige of meestal zelfs niet mogelijk om extra functionaliteit in te bouwen, of de lay-out aan te passen. Dus als je je wilt onderscheiden, kies dan voor een Drupal oplossing.

Tot besluit

De Belg Dries Buytaert stond in 2001 aan de basis van Drupal. Hij schreef het grotendeels in PHP. Het marktaandeel van Drupal is ongeveer 2 procent, maar stijgt als je kijkt naar de omvang van websites. Drupal is zeer populair bij de wat grotere universiteiten. In Nederland zie je nog niet veel gebruik van Drupal bij overheden. Bij die overheden bestaat vaak een beeld dat de ontwikkeling van websites veel geld moet kosten en wordt de kracht van ontwikkelcommunities onderschat.