Skip to main content

Over Eric

Motto

"Het moet er gewoon goed uitzien"

Wat me boeit

"Ik ben gek op communicatie"

Strategie met Drupal

"Ik bouw met de blokjes maar ontwikkel ze niet"

Wensen voor de toekomst

"In alle vrijheid verder experimenten, daar heb ik nu voor gekozen"

Maak kennis met Eric Wassink

"Belangrijk is de mix van creativiteit en techniek"

In 2007 maakte ik mijn eerste website met Drupal. Drupal 5 was destijds nog de standaard. 15 jaar later is Drupal 9 de standaard en komt een brede inzet van Drupal 10 eraan. Drupal wordt steeds fraaier. Ik help je - zonder meteen een factuur te sturen - graag op weg. Hieronder vertel ik iets over mijzelf.

Studietijd: de basis

Ik loop al wat jaartjes rond. In 1988 rondde ik in Nijmegen twee sociaalwetenschappelijke studies af: culturele antropologie en politicologie. Met plezier denk ik terug aan die tijd waarin ik mij ontwikkelde tot een kritisch denker die graag vragen blijft stellen waar anderen stoppen. Als politicoloog denk ik een beetje te begrijpen hoe de wereld werkt en hoe besluitvormingsprocessen vorm krijgen. Als antropoloog heb ik ook het gevoel dat ik wat sneller dan anderen begrijp hoe mensen zich gedragen - ook binnen organisaties - en groepsprocessen vreemde uitkomsten kunnen hebben. In een afstudeerstage voor mijn politicologiestudie adviseerde ik Gedeputeerde Staten van Friesland over hoe zij Haagse beleidmakers zouden kunnen verleiden het Fries als verplicht vak in het voortgezet onderwijs in te voeren. Als antropologiestudent deed ik onderzoek naar de culturele en economische impact van de aanwezigheid van een kerncentrale op de inwoners van een klein dorp in Wales. 

IT: een leuke hobby

IT heeft mij vanaf het begin dat ik ermee in aanraking kwam aangetrokken. Ik vond het fascinerend om een monitor (in die tijd nog een televisiescherm) helemaal vorm te geven met teksten en cijfers (plaatjes, beweging en video's waren in die tijd nog niet aan de orde). De interesse en liefde voor IT was mede gevoed door een studiegenoot die mij liet kennismaken met de Sinclair Spectrum ZX, een spelletjescomputer waarop je echter ook met basic kon programmeren. In 1983 schafte ik er zelf één aan voor 450 gulden. In 1987 zette ik een volgende stap met de aanschaf van een echte PC, weliswaar geen IBM maar een Amstrad Schneider. Ik investeerde extra in een harddisks van maar liefst 20 Mb waardoor ik niet te veel hoefde te werken met floppy disks van 360 Kb, wat een luxe. Ik gaf ook nog bijna tweeduizend gulden uit aan een van de eerste matrixprinters van die tijd. Mijn scripties - geschreven in Word Perfect - kon ik in ieder geval zo mooi printen.

Start van mijn werkzame leven

Nog voordat ik afgestudeerd was - en nadat ik mij had verdiept in de (slechte) arbeidsmarktperspectieven van een sociale wetenschapper - liet ik mij al testen voor een opleiding van 5 maanden om via het arbeidsbureau bij het destijds zeer gerenommeerde IT-bedrijf Volmac in Utrecht omgeschoold te worden tot Cobol-programmeur. Ik slaagde voor de test en vervolgens was ik in de gelegenheid om de kneepjes van het vak te leren: gestructureerd programmeren. 

Na de afronding van die omscholing medio 1989 en het ontvangen getuigschrift gingen meer deuren voor me open. Na korte tijd - maar niet nadat ik met dank aan mijn mooie printer toch nog 120 open sollicitaties verstuurde - kon ik kiezen tussen een baan bij de Rabobank op het automatiseringscentrum of bij het Centraal Bureau voor de Statistiek als programmeur. Als sociaalwetenschapper viel de keuze natuurlijk op de laatste optie. In de aanloop naar die baan verdiepte ik me uit interesse ook nog in een andere programmeertaal C++ waarmee je ook mooie plaatjes kon gaan maken. Ik digitaliseerde een landkaart van Nederland en plotte gemeentes en verkiezingsuitslagen. Het was de eerste uiting van een streven om computerschermen er ook vooral aantrekkelijk uit te laten zien.

Leuke arbeidsjaren

Mijn carrière bij het CBS verliep voorspoedig. In die tijd was je als academicus met wat IT-kennis zeer gewild en al na twee jaar maakte ik de overstap naar een baan waarin ik me naast IT ook met inhoudelijke statistieken mocht gaan bezighouden. Verschillende banen volgden, allen bij het CBS. Zelfs in mijn laatste baan als manager van een onderzoeksafdeling die zich o.a. bezighield met de beschrijving van de ontwikkeling van ICT in cijfers in Nederland, lukte het me toch nog om regelmatig met IT bezig te blijven. Zo deed ik er een paar jaar geleden nog bigdata onderzoek met Python, een prachtige taal.

En toen kwam het ondernemen steeds meer in beeld 

Omdat je als manager veel vergadert en praat ging ik het maken van dingen missen. Ter compensatie had ik daarom de afgelopen tien jaar naast mijn baan al een eigen bedrijfje waarin ik experimenteerde met vooral Drupal en een paar MKB-klanten bediende. Ik onderhield vanzelfsprekend geen zakelijke contacten met organisaties of personen die ik via mijn werk bij het CBS ontmoette. Sinds begin 2022 ben ik met het bedrijf gestopt omdat de administratieve lasten (o.a. een eigen salarisadministratie) mij wat te veel werden en ik eigenlijk als ZZP'er precies hetzelfde zou kunnen doen: avonturen aangaan met Drupal. Sinds begin 2023 ben ik fulltime ZZP'er en heb ik het CBS vaarwel gezegd. Ik heb nu alle ruimte om te ondernemen en mijn tijd te gebruiken zoals ik dat zelf wil doen.

Mijn avonturen met Drupal

De afgelopen vijftien jaar heb ik veel toepassingsmogelijkheden van Drupal actief onderzocht en toegepast in websites die ik voor klanten maakte of in eigen beheer hoste. Ik heb veel gewerkt met 'Open Atrium' een verzameling van Drupal modules die allerlei mogelijkheden bieden om online discussies te voeren, samen te werken en informatie te delen. Ik heb via een webshop lidmaatschappen die toegang gaven tot onderdelen van websites mogelijk gemaakt. Voor een bedrijf in Amsterdam ontwikkelde ik een systematiek om via een webshop huurperiodes op met hardware token beveiligde software aan te gaan en te verlengen. Ik heb ook veelvuldig online vragenlijsten ontwikkeld waarbij resultaten direct via High Charts (grafieken) inzichtelijk gemaakt konden worden op dezelfde website. Ook heb ik met 'Drupal Commerce' webshops ontwikkeld voor anderen en voor mijn eigen bedrijf waarbij ik ook het concept 'dropshipping' maximaal heb geautomatiseerd (actualisering van prijzen, voorraden en nieuwe producten). Ik heb verder getracht een integratie te realiseren van het concept van webshop en het publiceren van informatie over maatschappelijke fenomenen. Bij het werk voor klanten heb ik ook meermalen geadviseerd over hoe zij hun processen beter zouden kunnen stroomlijnen in combinatie met de websiteoplossingen die ik voor ze maakte.

Via Drupal is het makkelijk om ook meertalige websites te maken. Ik kan zelf de vertaling verzorgen van alle teksten in vrijwel alle wereldtalen. Het gaat daarbij om automatische vertalingsmogelijkheden die ook met Drupal kunnen worden benaderd en tegenwoordig zeer acceptabele resultaten opleveren.

Mijn invalshoek bij het exploiteren van de Drupal kansen en de omgang met klanten

Bij het gebruik van Drupal heb ik er bewust voor gekozen om mij vooral te gedragen als gebruiker. Dat betekende dat ik niet zelf binnen de Drupal community heb gebouwd aan modules, maar vooral deze modules heb getracht op een dusdanige manier in te zetten dat 1+1 ook meer dan 2 kon worden. Binnen de Drupal-wereld lopen uitstekende automatiseerders rond waar mensen zoals ik heel blij mee zijn. Zij bouwen prachtige uitbreidingen aan de standaard Drupal modules. Ik heb ontdekt dat mijn kracht vooral ligt in het bedenken van toepassingen en het combineren van modules om uiteindelijke vernieuwende websites te maken. Daarmee sla ik bruggen tussen de PHP IT-technieken, die ik zelf ook niet altijd honderd procent begrijp en klanten die met een probleem zitten en helemaal niet met IT-technieken bezig willen zijn. Wat mij bij het werken aan websites en het meedenken over concepten helpt is mijn ervaring als projectleider, maar ook het feit dat ik makkelijk content genereer. Ik heb zelf geschreven aan publicaties en vele malen eindredacties gedaan van publicaties. Al met al lukt het mij om projecten van begin tot eind zelfstandig op te pakken en af te ronden waarbij vragen van klanten mij inspireren om het maximale uit mezelf en uit Drupal te halen. Ik loop soms tegen nieuwe mogelijkheden van Drupal aan na een verzoek van een klant om nog een extraatje toe te voegen aan een bestaande website. Op die manier werkt die wisselwerking tussen de klant en mij goed.

Met klanten hoop ik ook langdurende samenwerkingen op te bouwen op basis van wederzijds respect. Ik kan het mij veroorloven om ook 'nee' te zeggen tegen klanten als zij komen met wensen die ik niet realistisch vind of die mij niet voldoende uitdaging opleveren. Snel gebeurt dat echter niet.

Communicatie verloopt met mij vooral via e-mail omdat ik mijn reguliere baan en mijn ZZP-activiteiten goed wil scheiden. Voor noodgevallen ben ik echter goed bereikbaar en een probleem los ik het liefst binnen 24 uur op, mocht zich dat een keer voordoen met een website.

Voorkeuren

Ik ben geïnteresseerd in nieuwe samenwerkingen met organisaties of personen die informatie willen delen via een website. Dit kan een site zijn van een artiest, publiek figuur, actie-/belangengroep, organisatie of bedrijf. Ondertussen blijf ik werken aan webtoepassingen met maatschappelijke impact en veel online communicatiemogelijkheden. Maar dat kan ook een samenwerking zijn met anderen. Websites zijn voor mij ook belangrijke tools om projecten te ondersteunen en projectteams samen te laten werken aan content van groeiende kwaliteit in verschillende vormen (teksten, grafieken en onderzoeksresultaten). Ik praat hierover graag verder met geïnteresseerden.